Voordelen van een tongschraper

Wist je dat er een eenvoudige manier is om te voorkomen dat gifstoffen je lichaam binnendringen en tegelijkertijd je mondhygiëne naar een hoger niveau te tillen?

Het antwoord is een tongreiniger. Ik leerde over deze methode tijdens mijn studie Ayurveda en het is eigenlijk zo oud als de straat.

Wat is een tongreiniger?

Een tongreiniger is een gebogen metalen staaf met een plat oppervlak in het midden, die wordt gebruikt om de oppervlakte van de tong schoon te schrapen. Dit komt uit een tijd voordat we fancy tandenborstels en whitening tandpasta's hadden. Elke ochtend als je uit bed stapt, heeft een bepaalde hoeveelheid plaque zich aan het oppervlak van je tong gehecht. Je weet wel, het verwijderen van deze plaque met een tandenborstel kan een zeer onaangename neiging tot braken veroorzaken en zelfs dan heb je de laag niet echt verwijderd.

De tongreiniger doet het in een paar bewegingen, waardoor je een schoon gevoel krijgt.

Waarom een tongreiniger gebruiken?

Ontgifting

De aanwezigheid van veel plaque betekent dat er een disbalans is in de bacteriële flora van de mond, maar ook in de rest van het spijsverteringsstelsel. De bacteriën scheiden gifstoffen af, die je beter arm dan rijk bent. Het verwijderen van deze laag gifstoffen in de ochtend is een van de eerste stappen die je kunt nemen om te ontgiften.

Spijsvertering

De kleur en dikte van de laag geeft ook informatie over hoe het met je hele spijsvertering gesteld is. Indien er een gelig slijm gevormd is, dan kan je denken aan een lichte inflammatie. Is het een witte slijmlaag, dan is er hoogstwaarschijnlijk een te hoge inname van suiker en koolhydraten. Naarmate je meer low carb en ketogeen gaat eten, vermindert deze plaque totdat je bijna niets meer te schrapen hebt.

Frisse adem

Als de giftige bacteriën en reststoffen worden verwijderd, verbetert dit de frisheid en voorkomt het een slechtruikende adem. Door het tongschrapen te implementeren in je ochtendritueel én je voeding aan te passen naar echte mensenvoeding zal je merken dat je je mooi roze tong terugkrijgt en er nauwelijks nog te schrapen valt. Blijf het toch doen, zodat je goed kan monitoren hoe het met je mondgezondheid gesteld is.

Minder tandplak

De bacteriën op je tong verplaatsen zich naar je tanden en hechten zich aan het tandglazuur, waardoor tandplak ontstaat.

Minder gaatjes

Een van de bacterën in het tandplak is de Streptococcus Mutans, die uit het suiker in je mond zuur maakt. Dit zuur tast het glazuur aan en veroorzaakt zo dus gaatjes.

Gezonder tandvlees

De zwavelgassen in je mond, veroorzaakt door de bacteriën, beschadigen je tandvlees. Dit kan leiden tot ontstoken en bloedend tandvlees. Meestal wordt in die gevallen mondwater voorgeschreven, maar dit doodt alle bacteriën. Voor een optimale gezondheid willen we onze gezonde mondbacteriën behouden en de slechte verminderen.

We helpen ze een handje door elke dag een tongreiniger te gebruiken!

Vorige
Vorige

Optimaliseer je schildklierfunctie voor gewichtsverlies - Essentiële voedingsstoffen voor een gezonde schildklier

Volgende
Volgende

Knolselderlasagne met curry en tomaat