7 manieren om je darmflora te boosten

Je weet het ongetwijfeld al; darmgezondheid is essentieel voor je gezondheid en levenskwaliteit.

Waarom dat zo belangrijk is vertel ik je in deze post én deel 7 manieren om je darmflora te verbeteren.

kindel media darmflora

Darmgezondheid

kan je voor een deel bepalen aan je stoelgang, maar het gaat verder dan een dagelijks bezoek aan 'de koer'.

De darmen en darmbacteriën in onze darmen zijn verantwoordelijk voor de omzetting van voeding naar energie en bouwstenen voor het lichaam en brein, maar hier huisvest ook een deel van ons immuunsysteem. Het is zowat de schakel tussen brein-lichaam en immuunsysteem.


Door een gebrek aan beweging, stress, verkeerd voeding en te weinig variatie, ontstaat er een imbalans in de darmflora die zich laat merken in uiteenlopende klachten zoals, opgeblazen gevoel, flatulentie, verminderde opname ('je bent wat je verteert'), schimmelinfecties, candida, jeuk, allergie, huiduitslag, hoofdpijn, wazig, slecht geheugen, ontstekingen, immuniteitsproblemen, ongezonde cholesterolbalans, gedragsproblemen,....

Hoog tijd om dat te optimaliseren, niet waar?

De 7 manieren om jouw darmflora te verbeteren

EET MEER VEZELS:

Vezelrijke voeding, zoals groenten, fruit en volwaardige granen zorgen voor een goede darmwerking en bevatten de voedingsbodem voor jouw bacteriële flora.

Een deel is de PREbiotica, die oplosbaar zijn en omgezet worden door de bacteriën. Ze zijn met name fermenteerbaar en in dat proces komt energie vrij, die door de darmcellen gebruikt kan worden. Er onstaan daarbij ondermeer vetzuren, zoals byturaat wat ook energie geeft aan de darmbacteriën en voeding aan de cellen.

Prebiotica zijn bv pectine, inuline, betaglucaan, en vind je oa in fruit, prei, knollen, asperge, peulvruchten, haver, zoete aardappel, paddenstoelen,...

Deze vezels zorgen voor een verlaging van de LDL-cholesteral en een goede massa in de darm, waardoor uitscheiding van afvalstoffen ook makkelijk gebeurt.

Een ander deel vezels is niet fermenteerbaar en zorgt vooral voor massa en gewicht in de stoelgang. Onzerzoek toont aan dat hoe groter het gewicht van je stoelgang, des te gezonder je bent.

MINDER MET SUIKER:

Suiker heeft een negatief effect op de balans in je darmen. Het trekt verkeerde bacteriën aan en voedt schimmels, waardoor er in sommige gevallen zels een SIBO kan ontstaan, Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Dit geeft en resem aan klachten die hierboven ook beschreven staan.

Suiker verstoort daarnaast onze hormonale balans en werkt ontstekingsbevorderend. Dat wilt overigens niet zeggen dat we nooit iets zoet kunnen eten. Gezond snoepen, dat kan echt wel. Met natuurlijke complexe koolhydraten en zoetmiddelen,die je bloedsuiker niet doen pieken. Lekkere receptjes coming your way very soon ;-)


​BEWEGING:

Er wordt volop onderzoek gedaan naar darmgezondheid en leefstijlgewoontes. Een onderzoek liet zien dat topsporters een ander en gezondere darmflora hebben dan minder actieve mensen. De beweging en een betere energiehuishouding zorgt voor betere darmgezondheid.Vandaar dat het implementeren van beweging in je dagelijkse routine ook een belangrijk deel uitmaakt van mijn coachingtrajecten.

GEBRUIK VEEL SPECERIJEN:

Wie mij al even kent weet dat ik van specerijen houd. Voor de #eatyourveggieschallenge heb ik mezelf daarin een beetje verloochend, omdat ik het toegankelijk wou maken. Het voordeel van specerijen in je keuken is echter zo enorm, dat ik me heb voorgenomen er toch meer aandacht aan te schenken. Eén van de struikelblokken, die ik daarbij vaak hoor is dat de kinderen of manlief het niet lusten.

Mijn -minder populaire geef ik toe- mening daarover is dat opvoeden ook gebeurt in de keuken. Dat impliceert dat het niet altijd makkelijk gaat, met trial and error. Zoals alles in het ouderschap, niet waar?

Eén van de mooiste geschenken die je jezelf en jouw gezin kan geven is een sterk fundament. Een gezond lichaam en kennis over wat goed is voor hen op lange termijn. Een smakenpallet is iets wat stapsgewijs kan uitgebreid worden. Een herhaalde uitspraak van één van mijn docenten aan de KPNI Belgium was: 'Maak het niet té lekker' :-) Daarmee bedoelde hij dat smaken, zoals bitter, zuur, wrang, scherp ervoor zorgen dat we uiteindelijk stoppen met eten en minder neiging hebben te grijpen naar ongezonde voeding. Het maakt ons minder verslaafd aan zoet en zout.

Een zak chips met smaak 'komijn' heb ik tot op vandaag nog niet zien passeren :-)

Specerijen zoals kurkuma, kaneel, gember, look, komijn, oregano en ga maar door...beïnvloeden de samenstelling van je darmflora positief, zorgen voor minder kans op niet-overdraagbare ziekten en hebben daarnaast een medicinale werking.

Dagelijks gebruiken is de boodschap!

VERMINDER STRESS:

Stress verandert op slag de zuurtegraad in je darmen en ook de samenstelling van je darmflora. Een dagelijkse routine waarin beweging, meditatie, ademwerk, zelfonderzoek en yoga een plaats krijgen is de manier om oude en nieuwe stress te beheersen of los te laten. In het 4 maanden traject Energylab wijd ik verschillende modules aan die onderwerpen met behulp van video's en audio's. Geregeld krijg ik berichtjes van deelnemers, die zo gelukkig zijn met de blijvende veranderingen die ze hebben aangebracht in hun leven. Veranderingen waarvan ze vroeger dachten dat het voor hen onmogelijk zou zijn. Prachtig is dat, toch!

BEPERK ROKEN/ALCOHOL/CHEMICALIËN:

Roken en drinken, het behoeft niet veel woorden. Een glas hier en daar, dat kunnen we heus wel af. Maar geef je het eens een kans; dat alcoholvrij? Vanaf een maand geen alcohol gaat je lichaam al op verschillende vlakken opfleuren, waaronder een verbetering van je darmflora. Kraantjeswater, tandpasta, bewaarmiddelen, ze kunnen zowaar een aanslag zijn op je darmgezondheid. Spring er bewust mee om.

EET GEFERMENTEERD VOEDSEL

Wil je snel je darmgezondheid boosten? Ga aan de gang met fermenteren waardoor je groenten, zuivel, water, fruit verrijkt worden met gezonde bacteriën. Fermentatie verhoogt ook de hoeveelheid vitaminen in je product en maakt het makkelijk opneembaar. Zo zijn zuurkool, kombucha, kefir voorbeelden van fermentatie.

Een makkelijk startersrecept: 500g kleine komkommers met pekelwater (15g zeezout/liter water) in een steriele pot onder water zetten. Voeg wat 1tl mosterzaad, 1 tl korianderzaad en paar gemberschijfjes toe en laat 2-4 weken op een koele plek staan om te fermenteren. Af en toe schudden, zodat de smaken mengen. Proef na 2 weken of je de smaak al goed vindt. Bewaar in de ijskast.

Wil je graag meer weten over fermenteren? In mijn aankomend voeding-en leefstijltraject krijg je verschillende video's en heerlijke recepten over fermenteren. Zet je hier op de wachtlijst



Vorige
Vorige

Knolselderlasagne met curry en tomaat

Volgende
Volgende

Thaise Groene Curry -Homemade is best!